29 січня-День патріота України

      Поезія Павла Тичини «Пам’яті тридцяти» – прощальне слово на поховання українських студентів, гімназистів, що загинули в бою під Крутами 29 січня 1918 року.
      Бій відбувся на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 км на північний схід від Києва. Бій між 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та 450 юнаками (студенти Народного університету і Університету Святого Володимира, гімназисти, «Курінь смерті», загін І юнкерської школи), що захищали підступи до Києва. Ці юнаки не були професійними військовими, і уряд УНР про це знав. Але хлопці були сповнені рішучості, безмежно любили Україну і вірили в свою перемогу.
     На похороні у Києві біля Аскольдової могили Президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку вірш з назвою «Пам'яті тридцяти».
      Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник i у 80-ті роковини бою монетним двором випущено в обіг пам'ятну гривню.
29 січня оголошено Днем патріота України.

ПАМ'ЯТИ ТРИДЦЯТИ

На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих…
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука? —
Квитне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! —
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. —
На Аскольдовій могилі

2 коментарі:

  1. Завтра з цього можна почати заняття (інформація + поезія П. Тичини). Яна

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, пані Яно, за Ваш цікавий матеріал!

    ВідповістиВидалити