"Хрестики-нулики"- таблиця завдань за вибором

«Хрестики-нулики» - відмінний інструмент диференціації, що дає учневі вибір відповідно до його рівнем володіння навичками або його інтересами. Він являє собою таблицю (сітку, грати) з 9 осередків - три на три, як у грі в хрестики-нулики - в кожному осередку за завданням. Завдання спрямовані на розвиток і тренування певних навичок, закріплення вивченого в класі, або носять творчий характер.

Учні можуть вибрати і виконати від одного до трьох завдань в ряд - по горизонталі, вертикалі або діагоналі (а можуть виконати і всі завдання). Всі вони хоча і в рамках однієї теми, але розрізняються за змістом, способом виконання, кінцевого продукту і враховують різний рівень підготовленості учнів, їх навчальні стилі та інтереси. Центральна осередок може залишатися порожньою - учень сам може придумати собі завдання, або містити спільне завдання для всіх. Такий вид роботи можна використовувати в класі для різних типів учнів:

- Для учнів з високим рівнем підготовленості як додаткові завдання на розширення і поглиблення знань, творчі завдання;

- Для середнього та низького рівня як завдання для відпрацювання певних навичок, закріплення та повторення знань.

Щоб організувати роботу по таблиці «Хрестики-нулики»:

1. Визначте цілі використання цього прийому і бажаний кінцевий результат.

2. На основі спостереження й оцінки визначте ступінь готовності / рівень розвитку навичок учня, його стиль навчання, особистісні інтереси.

3. Придумайте дев'ять різних завдань з теми відповідно до рівня підготовки учнів, стилем навчання або їх інтересами. Завдання повинні ґрунтуватися на вже наявних в учнів знаннях і навичках.

4. Розташуйте завдання у таблиці так, щоб на одній лінії (по горизонталі, вертикалі або діагоналі) завдання були різнотипними.

5. Визначте обов'язкове завдання для всіх. Помістіть його в центр таблиці, або залиште клітинку порожньою для завдання, яке учень придумає сам для себе.

6. Кожен учень повинен обов'язково виконати не менше трьох завдань, починаючи від центру. Завдання вибираються по вертикалі, горизонталі або діагоналі, так щоб викреслені виконані завдання представляли лінію - як у грі хрестики-нулики. (Але можна дозволити учням вибрати будь-які три завдання не обов'язково за принципом хрестиків-нуликів).

Для різного рівня підготовленості учнів можна створити різні таблиці / набори завдань. Можна розробити таблицю завдань з вибору під різні стилі навчання, здатності чи інтереси учнів. Наприклад, таблиця може містити три завдання для кинестетического стилю навчання, три для аудиального стилю навчання, три для візуального. Можна розробити таблицю завдань, поклавши в основу різні типи інтелекту за Гарднером.

Виконання завдань на вибір передбачає наявність в учнів певного рівня розвитку навичок самостійної роботи. Важливо, щоб учні вели облік виконаних завдань та ходу роботи, а вчителю необхідно періодично контролювати і сам процес, і його результати. Такий вид диференціації можна використовувати на етапах закріплення та контролю теми, при роботі з відкритими питаннями на різних рівнях мислення відповідно таксономії Блума, або для роботи над довгостроковими проектами. Її легко адаптувати до будь-якого предмету.
Автор методу - Ольга Василівна Евстіфеева.



Немає коментарів:

Дописати коментар