Курс юного патріота – вклад у майбутнє наших дітей!



Навчальний посібник для дітей молодшого і середнього шкільного віку «Курс юного патріота» (у трьох частинах). Схвалено Міністерством освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (лист № 14.1/12-г-1661 від 14.10.2014 р.).Опис продукту
Посібник стане цінним надбанням для батьків, які прагнуть вкладати зусилля у становлення своєї дитини як особистості зі стійкими моральними якостями, чуйною душею, міцним тілом та сильним духом. Водночас найважливіше, що може дати дитині «Курс юного патріота», – це усвідомлення того, заради кого і заради чого варто бути здоровим, сильним, розумним, кмітливим тощо. Посібник навчить дитину цінувати свою сім’ю, свій рід і Батьківщину, дбати про близьких людей, знаходити собі гідне місце серед однолітків, зберігати й примножувати добробут власного роду і зрештою бути щасливим.
Поняття «патріотизм» у межах «Курсу юного патріота» розглядається ширше, ніж «захист своєї Батьківщини зі зброєю в руках». Головна ідея полягає у тому, що патріотом можна ставати набагато раніше, ніж доведеться захищати свою країну. Адже справжній патріотизм починається з різнобічної турботи та піклування про своїх родичів, близьких та друзів. І в цьому розумінні патріотичне виховання актуальне дітям, починаючи з найменшого віку.

Завдання, які діти виконуватимуть упродовж освоєння «Курсу юного патріота», вчитимуть їх знаходити ті ситуації в житті своєї сім’ї, у яких їхня допомога буде доречна і корисна.

Піклуючись про близьких людей, про рослин та тварин, про чистоту своєї вулиці та збереження рідних краєвидів, дитина, тим самим, вчитиметься дбати про Батьківщину і, в разі потреби, не вагатиметься стати на її захист.Структура та зміст «Курсу юного патріота»

Посібник складається з 12 розділів, кожен з яких налічує по 9 тем, які всебічно розкривають їхній зміст.

У розділі «Хто такі патріоти?» дитина дізнається про те, які вчинки та якості відрізняють патріота від інших дітей; про те, що справжній патріотизм починається з власної допомоги близьким та рідним людям; про те, як виглядає патріот, а також про невидимий зв’язок із власним родом.

У розділі «Що ти знаєш про себе?» дитина дізнається про те, що розум потрібен їй для усвідомлення причин та наслідків власних учинків; руки – для створення позитивного та корисного; серце – для розрізнення справжнього і фальшивого; Душа – для вирощування Любові до людей; а совість – для усвідомлення справедливості.

У розділі «Твоя сім’я / Батьківщина» дитина дізнається про те, що її сім’я є частиною її Батьківщини; про вчинки та настанови, які зміцнюють родину і Батьківщину, про те, що в такому зміцненні полягає один із сенсів її життя та інше.

У розділі «Твої друзі, патріоте!» дитина познайомиться з кращими друзями патріота: Чесністю, Щедрістю, Повагою, Самокритикою, Уважністю, Працьовитістю, Терпінням, Оптимізмом та Любов’ю до світу.

У розділі «Знай своїх ворогів!» дитина дізнається як боротися з Брехливістю, Жадібністю, Зневагою, Самовпевненістю, Неуважністю, Лінощами, Песимізмом, Нетерпінням та Заздрістю.

У розділі «Мапа твоєї Батьківщини» дитина матиме можливість розповісти власні історії про рідну вулицю, школу, друзів, своє селище чи місто, намалювати рідні краєвиди, дізнатися про видатних людей та історичні події свого краю та навчитися бачити цінність того, що її оточує.

У розділі «Твій етикет, культура особистості» дитина дізнається про те, що таке етикет та навіщо він потрібен; навчатиметься культурі прояву своїх почуттів, культурі спілкування, поведінки та інше.

У розділі «Твоя совість, патріоте!» дитина дізнається, навіщо патріотам потрібна совість та чому у деяких людей вона «хворіє»; а також про те, що від докорів сумління людина страждає, а, маючи чисту совість, почуває спокій і радість на душі та інше.

У розділі «Символи твого роду» дитина почне формувати власну «Книгу роду», за допомогою якої дізнаватиметься більше про своїх предків – про пісні, які вони співали, про одяг, який носили, про те, що вони любили і за що любили та поважали їх та інше.

У розділі «Гімнастика, фізкультура» дитина познайомиться з цікавими та корисними вправами для зміцнення м’язів рук, пресу, стегон, а також комплексними ігровими вправами, які можна виконувати разом з друзями, отримуючи задоволення та здоров’я.

У розділі «Твої навички господаря» дитина дізнається, навіщо потрібно тримати речі на своїх місцях; навіщо чистити взуття та дбати про одяг; навіщо прибирати бур’яни зі свого городу; як дбати про домашніх тварин та інше.

У розділі «Корисні страви» дитина познайомиться з традиційними українськими стравами та вчитиметься їх готувати.

Після кожних трьох тем у посібнику розміщено чисті аркуші для нотаток, які дитина може заповнювати на власний розсуд. Це персоналізує навчальний посібник, перетворюючи його на особистий щоденник, за допомогою якого дитина вчитиметься життю і зможе занотовувати свої власні життєві уроки.

Наприкінці кожного розділу передбачено тест, який дитина зможе пройти на сайті проекту young-patriot.org.ua. Окрім тестів на сайті буде передбачено цілий ряд можливостей для особистісного розвитку школярів, спрямованих на те, щоби, спираючись на їхнє захоплення комп’ютерними технологіями, поступово виводити їх у поле реального спілкування з однолітками та старшими, яке надаватиме їм ширші можливості для самореалізації.

Деякі розділи «Курсу юного патріота» передбачають роботу з конструктором-пазлом «Мапа єдиної України», який реалізовуватиметься у комплекті з навчальним посібником.

Для вчителів, які працюватимуть з «Курсом юного патріота», розроблено методичні рекомендації, оформлені у вигляді окремого методичного посібника.

Загальнонаціональний проект «Я – юний патріот!»

«Курс юного патріота» є складовою загальнонаціонального проекту «Я – юний патріот!», розрахованого на учнів 3 – 11 класів середньої ЗОШ та спрямованого на зміцнення у підростаючого покоління патріотичних проявів та почуттів.
Даний посібник є лише першою з 9-ти частин, вихід яких планується до кожного наступного навчального року. Окрім роботи з матеріалами посібника школярам пропонуватимуться також різноманітні тематичні зустрічі, як то: інтелектуально-розвивальні ігри, конкурси на кмітливість, наукові конференції, круглі столи, військово-патріотичні ігри тощо.

Методологія проекту «Я – юний патріот!» заснована на принципах терапевтичної роботи з психологічними травмами учнів 3 – 11 класів, що є причинами їх протестної поведінки та особистісної соціальної дезорієнтації.

Психологічно-терапевтична складова «Курсу юного патріота»

Кожен урок у середній школі будується з урахуванням 3-х компонентів: розвиваючий, навчальний, виховний. Важливою відмінною особливістю «Курсу юного патріота» є його психологічно-терапевтична та емоційно-корекційна складова, яка являє собою 4-ий компонент, що, на переконання автора, є нагальною потребою у сучасній школі.
«Курс юного патріота» навряд чи залишить байдужим будь-кого, хто зможе ознайомитися з його змістом. Це пов’язано з тим, що матеріали, викладені на його сторінках, від початку до кінця мають психологічно-терапевтичне навантаження.

Так, будуть читачі, котрі з самого початку зрозуміють сенс та цінність матеріалів посібника і будуть вивчати його як самостійно, так і з власними дітьми чи онуками.

Проте, будуть читачі (переважно серед дорослого населення), котрі, наприклад, не зможуть обминути увагою назву «Курс юного патріота». Для багатьох людей, чиє дитинство проходило за часів СРСР, таке формулювання може викликати в пам’яті численну кількість гуртків радянської епохи, в яких патріотизм розцінювався не інакше, як готовність громадянина до збройного захисту своєї території та Батьківщини. Звичайно, все патріотичне виховання від початку до кінця було пронизане радянською ідеологією.

Хтось із читачів, хто відкриє посібник та прочитає перші сторінки з текстами та завданнями до них, може відреагувати на формулювання, подані у завданнях. Когось здивують чи, можливо, обурять деякі ілюстрації до завдань тощо.

Важливо наголосити: якою б не була реакція читача під час прочитання «Курсу юного патріота», ця реакція свідчить про те, що матеріал, з яким іде ознайомлення, вже виконує діагностичну функцію по відношенню до самого читача.

Як саме це відбувається, можна дізнатися зі вступної статті.

Автор «Курсу юного патріота»

Колесніченко Максим Валентинович – засновник Інституту саморозвитку людини «САМРІТІ», асоційованого члена Європейського університету Jean Monnet, практикуючий психолог, автор «Програми терапії роду», завданням якої є відновлення та збереження родових традицій, родинного досвіду та культури.

Чи виховує посібник в дитині патріотизм? Ваша думка.

Вартість комплекту 330 грн, замовити можна на сайті видавництва

Немає коментарів:

Дописати коментар