20 вересня 2015 року на закритті виставки іконопису "Стіна", платформа "Вільна Хата"



20.09.15 з Софією відвідала закриття виставки "Стіна" (іконопис на гонтах дрогобицького храму), на яке завітав сам автор Лев Скоп (платформа "Вільна Хата").

Близько 30 років художник і мистецтвознавець Лев Скоп займається реставрацією розписів церкви святого Юра у Дрогобичі, внесеної до переліку пам’яток архітектури ЮНЕСКО. У храмі почали замінювали стару ґонту – покрівельний матеріал з дощечок. Митець почав писати на них лики святих. Так народився новий погляд на сакральне мистецтво. Ідею Лева Скопа прийняли і продовжують його учні та учасники мистецької групи «Кактус». Роботи цих художників і склали експозицію виставки «Стіна».
Мистецький проект «Стіна» – це композиція з автентичних дощечок різної величини, на яких написані образи найбільш шанованих в Україні святих. Виставка має освітній характер і ставить за мету познайомити глядача з традицією українського іконопису. Оригінальність якої полягає у поєднанні митцями українського мислення, менталітету, душі з візантійськими мотивами та європейським уявленням про прекрасне. Таким чином, відроджуючи та творячи нову традицію українського іконопису.
Як пояснює ідею проекту куратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру Леонід Марущак, стіни бувають різними: «одні захищають, одні підтримують, інші є перешкодою. Часто перешкодою для діалогу є стіна ідеологічна, до якої важко наблизитися. Інколи нам здається, що ця стіна є страшною і не піддається підкоренню, адже ми не знаємо з якого боку до неї підійти і що стоїть за нею. Мистецький проект «Стіна» — це той випадок, коли варто наблизитися до перешкоди та оцінити її як «перепону». Детально вивчити і врешті розібратися, що саме спричиняє труднощі. Оцінити ситуацію й почати працювати разом по обидві сторони перешкоди над усуненням стіни».

Говорили про все просто і невимушено: родину, сучасне безпримусове вихованння та навчання дітей, про мистецтво "живе" і "мертве", загдували, як пан Левко майже під обстрілами продовжував писати для поранених ікони на Майдані, про репресованих батьків та улюблене в житті: мандрівки Європою та рок-музика. Неймовріної енергетики, свободи духа та сили волі людина! Низько схиляюсь перед його талантом та завзяттям у часи війни не бути осторонь, за життя як філософію мислення. Під враженням по сю хвилину..Особливо запамятався момент, коли я підвела пана Левка до найбільш цікавої. на мою думку ікони святої Анни, і була втішена тим, що її написала його дружина.





Немає коментарів:

Дописати коментар