ЗИМОВІ ЧИТАННЯ-2016 СТАРТУЮТЬ У СІЧНІ 2016!





Як завжди, о цій порі, коли вирішується доля наших учасників "Літніх читань-2015" членами журі з видавництв "Грані-Т", "Урбіно", "ВСЛ", "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" та авторкою сайту дитячої літератури "Казкарка" Валентиною Вздульською, я починаю формувати список на "Зимові читання-2016". Це дуже відповідальна частина нашого конкурсу, бо з того, які твори будуть представлені на майбутніх читаннях, залежить багато що, а саме:

- чи буде сучасним дітям цікаво читати українську літературу по завершенню без жодних примусів (уроків літератури та конкурсів у майбутньому);
-чи зможемо ми гідно презентувати найкращі твори останніх десятиліть 20-го століття та представити молоду когорту творчих особистостей 21 століття;
- чи зможемо ми зламати стереотип того, що вітчизняна література є несучасною і не вартою уваги підлітків старшої вікової категорії, а саме 15-23 років?
Тому для обговорення щодо укладання списку я, як змогла, долучила відомих літературознавців, письменників, видавців, викладачів вишів: Володимира Даниленка, голову СПУ, Миколу Кравченка, відомого критика, літературознавця, організатора "Книжкового простору", Анетту Антоненко, видавця, автора спільноти "Сучасна українська література", головних редакторів "Нора-Друк", "Піраміда", "Фоліо", кандидата філологічних наук, викладача ДонНУ, поета Солов'я Олега, кандидата філологічних наук, викладача КЕГІ Володимира Півня, викладача Києво-Могилянської академії, письменника, Сергія Іванюка, члена редакції журналу "Однокласник" Галину Ткачук та редактора сайту "Казкарка" Валентину Вздульську, а ще Анатолія Дністрового, письменника, яскравого представника 90-х та Рябчія Івана, українського журналіста, письменника, автора і ведучого радіожурналу «Книжковий спалах» на Першому каналі Українського радіо.
Упевнена, що така кількість фахівців підготує підліткам Донеччини, а може і всієї України (згадайте, що читають діти в 11 класі за програмою МОН?) найпрезентабильніші твори (за яких нам не соромно за кордоном навіть буде) та авторів. Усі розуміють, що:
1.Програма МОН з української літератури представлена погано творами, навіть починаючи з 80-х-90-х років 20 століття, 21-го століття немає і поготів.
2. Тексти мають відповідати певній віковій категорії - це підлітки старшого шкільного віку, тому жанри будуть у нас відповідно: історичні, соціально-психологічні (філософькі) та фентезі, також вперше на читаннях будуть представлені тексті як прозові, так і поетичні. І за умовами треба буде прочитати та написати відгук за 1 прозовим та 1 поетичним текстом(збіркою).
3. Тексти мають торкатися важливих морально-етичних питаннь, демонструвати в образах головних героїв найкращі людські якості, підштовхувати до рецепції або осмисленні забутих історичних фактів, але не бути їхньою ілюстрацією.
4. Уперше ми будемо подавати тексти, починаючи з 90-х років 20 століття і до 2015 року, спробуємо сформувати канон молодих прозаїків та поетів 21-го століття, а це дуже відповідально і свого часу з цим справлявся хіба що Іван Франко!
Поки список ще на обговоренні, але вже є тексти, які однозначно завтерджені всіма членами нашої колегії, тому поступово буду знайомити вас з ними.
Отже, перший твір, який представлятиме "Зимові читання-2016"- "Солодка Даруся"- коротка повість української письменниці Марії Матіос, яка була написана в період з лютого 2002 р. по травень 2003 р. та вийшла друком у 2004 р., перекладений багатьма мовами світу, екранізований та поставлени на сцені майже за декілька років після написання, нагороджений державними преміями.

Немає коментарів:

Дописати коментар