22.01.16 відбувся круглий стіл з питання обговорення Програми національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді Донеччини



22.01.16 у ДонОДА відбувся круглий стіл з обговорення проекту Програми національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді Донеччини. В обговоренні брали участь представники обладміністрації, завідуючі обласними відділами культури, фізичної культури та спорту, освіти і науки, члени міських ГО: "Краматорські бджілки", "SOS-Краматорськ" тощо. На зустрічі була присутня та брала участь в обговренні учитель ЗОШ № 11 Проселкова О.О., яка представляла міський проект "Шкільні читання". Під час круглого столу учасники ознайомилися з метою, завданнями, основними напрямками та змістовими лініями програми, яка в першу чергу орієнтована на вихованців ДНЗ, учнів загальноосвітніх навчальних закладів та позакласних, позашкільних закладів.
У частині програми для вихованців ДНЗ в рамках національно-патріотичного виховання акцентовано увагу на напрямах роботи:
1. Робота з вихованцями.
2.Робота з батьками.
3. Методичний супровід.
Основні напрями роботи з учнями початкової школи передбачають наступні змістові лінії:
1. Я і сім'я.
2. Зв'язок поколінь.
3. Мій рідний край.
4. Виховання патріота.
Напрями роботи в основній та старшій школі передбачають:
1. Краєзнавчо-пошукову змістову лінію.
2. Літературно-музичну.
3. Екскурсійно-туристичну.
4. Фізкультурно-оздоровчу.
5. Екологічну.
6. Трудову.
7. Родинну.
У позакласній та позашкільній діяльності напрямами роботи пропонувалися:
1. Краєзнавчо-пошукова.
2. Художньо-естетична.
3. Спортивно-туристична.
4. Військово-патріотична.
5. Еколого-натуралістична.
6. Науково-технічна творчість.
7. Дослідницько-експериментальний напрям.
Учасники обговорення слушно зауважили на:
1. Слабку регіональну лінію - перегляд куту зору історіїї рідного краю, особливо часів визвольних рухів та окупаційних періодів, можливо, з подальшим відкриттям музейний установ або постійно-діючих експозицій з тем "Визвольного руху на Донбасі", меморіальні комплекси "Борцям за волю та незалежність Донецького краю" (тут же вшанувння памяті загиблих героїв АТО та Небесної сотні з Донецької області),музей чи експозиція "Памяті жертв сталінських репресій 20-30 років 20 століття та комуністичного режиму", Голодомор на Донеччині 20-30 років тощо. Звичайно, не мають залишитися поза увагою краєзнавчі музеї під відкритим небом у Словянському та Костянтинівському районах як регіональні етнографічні локації, де у подальшому можна проводити фолк та арт-фестивалі регіонального та всеукраїснького рівнів. Не можна забувати про музеї Василя Стуса, який до війни ще (скоріш з метою знищення) був перевезений до Донецька і нині експонати музейні знаходяться на окупованій території та музей-хата Олекси Тихого у селі Їжівка,яким нині опікуються та ремонтують військові. Є потреба створити концепцію переорієнтування з поняття територіального на загальнонаціональний патріотизм (пропозиція В.Медведєва, ДДМА)
2. Наразі у місті щорічно плануються проводити фестивалі памяті Івана Пантелєєва та Парад вишиванок, у проекції до річниці Івана Франка провести за ініціативою ГО "Краматорські бджілки" Фестиваль "Української народної казки".
3. Активну роль у національно-патріотичному вихованні учнів убачають представники Штабу АТО (м.Краматорськ), ГО "Пані" (Анна Аладьєва), проекти "Миротворчої школи" - розмовний клуб "Файно" та "Безкоштовні курси української мови "(Оксана Муравльова), активісти зі Словянська (засновники експозиції "Воїни АТО") та Дружківки етнографічний гурток вишивальниць, який діє вже 15 років. представники ГО "Слон", прес-центр ДДМА.
4. Освітяне міста, присутні на обговоренні, наголосили на потребі внести доповнення до основних завдань національно-патріотичного виховання "підтримку державного статусу української мови на Донбасі", прибравши пункт "розвиток мовленнєвої культури" (Проселкова О.О., ЗОШ № 11), також акцентовано увагу на назві напрямку "Літературно-музичний" з пропозицією замінити його на "Мовно-літературний". Учитель ЗОШ № 11 звернула увагу на актуальності популяризації не тільки класичної літератури, але й сучасної української літератури, і сприяти не "книгодрукуванню українською мовою", бо видавництв ми поки не маємо в Донецькій області, а на "популяризацію української книги на Донбасі". З цією метою запропоновано внести до Плану заходів проект "Вся Україна (Донеччина) читає дітям".
Проект Програми національно-патріотичного виховання буде розглядатися за тиждень з урахуванням пропозицій та зауважень, додаванням від представників круглого столу національно-патріотичних заходів та проектів. Найбільш емоційним став виступ учителя історії ЗОШ № 1 м.Краматорська, хоч на це поки не звернули уваги і вважають це за справу СБУ, ми все ж як практики, з власного досвіду, знаємо, якщо не вирішити цих питань сьогодні, то завтра нас вже ніяка програма не врятує.
 

 

 

 

 

 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар