Участь у конкурсі міні-грантів від Донецької обласної організації «Комітет виборців України»

17.06.15 учитель української мови та літератури Краматорської  ЗОШ № 11 Проселкова О.О. представляла проект "Шкільні читання. Літні та Зимові", який проходив у 2014-2015 н.р.  на конкурсі  міні-грантів від Донецької ОДА. Як відомо наш проект проходить в рамках Всеукраїнського проекту "Вся Україна читає дітям" (ОГО "Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва" (Львів), у квітні успішно завершився перший його етап "Зимові читання", були проведені ряд авторських читань (зустірчі з письменниками. Проект набрав популярності і в інших містаїх Донеччини-Костянтинівка, Дружківка, Слвянськ, Волноваха. Якщо наш проект виграє міні-грант. то ми не тільки фінансово підтримаємо проект та творчу ініціативу освітян області у 2016 році, а більше того відкриє перспективу заснувати  філію "Центру" на Сході України, де Донеччина зможе щорічно представляти здобутки у сфері громадянської освіти, популяризувати  вітчизняну літератру, а також підтримувати розвиток  української  мови на Донбасі.

У Краматорську Донецька обласна організація «Комітет виборців України» презентувала конкурс малих грантів для організацій громадянського суспільства та громадських ініціативних груп діяльність яких спрямована на здійснення демократичних змін в Україні. Конкурс проводиться в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейської Комісії в Україні. Загальноукраїнське адміністрування проекту здійснює ГО Центр «Жіночі перспективи».

За словами менеджера проекту, керівника напрямку «Розвиток потенціалу громадянського суспільства» ДОО КВУ Світлани Ткаченко, на меті цього Конкурсу стоїть підтримка молодих ініціатив у віддалених місцевостях, щоб залучити їх до глобальної розбудови громадянського суспільства. «Окрім безпосереднього отримання гранту для учасників Конкурсу передбачено ще ряд тренінгів для підвищення їх інституційної спроможності. То ж якщо вони готові не лише втілювати єдиноразово суспільно-корисні проекти, а ще хочуть розвивати свою організацію, навчитись інструментам впливу на владу та втілення своїх ідей у життя – ця можливість саме для них», - наголосила вона.
За положенням Конкурсу, в ньому зможуть взяти участь молоді громадські організації (зареєстровані не раніше 2014 року) та громадські об’єднання з малих та середніх населених пунктів Донеччини та Луганщини (з кількістю населення до 100 тисяч осіб), а також ініціативні групи громадян у співпраці з громадськими організаціями. Пріоритетною буде діяльність за напрямками захисту прав людей, моніторингу місцевої влади, протидії корупції, просвіти громадян та допомога вимушеним переселенцям. На свої проекти активісти зможуть отримати від 45 до 90 тисяч гривень. Для того, щоб взяти участь у Конкурсі необхідно до 15 липня 2015 року (до 23:59 години) надіслати проектну пропозицію на електронну пошту konkyrscvu@gmail.com. Самі ж проекти мають бути розраховані на 6 місяців, починаючи з 1 вересня 2015 року.
За словами виконавчого директора Донецької обласної організації «Комітет виборців України», у зв’язку із переміщенням значної частини активних громадських організацій за межі регіону та іншими негативними факторами громадське середовище зазнало помітної дезорганізації. «Це «розпорошення» призвело до втрати «інституційної пам’яті» у питаннях взаємодії влади та громадськості на місцевому рівні, що призводить до втрати комунікації і росту взаємних звинувачень у бездіяльності та непрофесіоналізмі. Крім того, суттєво змінились акценти в діяльності громадських організацій, які залишаються працювати в регіоні. Значна частина організацій області відійшли від своїх стандартних завдань та статутних цілей і зайнялась вирішенням двох найбільш злободенних проблем –збір коштів для армії та допомога у вирішенні проблем переселенців. Проте, позитивним фактором є поява нових неурядових ініціатив на теренах регіону, але вони, здебільшого, позбавлені стабільних умов та ресурсної підтримки для довготривалої діяльності та потребують додаткових знань та навичок», - наголосив він.
Презентацію Конкурсу відкрили представники влади – заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації Михайло Сливка та директор департаменту з питань внутрішньої політики Олександр Меланченко. Вони висловили готовність спільно з громадою вирішувати проблеми. Та наголосили на тому, що сподіваються, що саме в межах цього Конкурсу можна буде запровадити тісну співпрацю влади та громадськості у процесах демократичних змін в регіоні, яка надалі стане традиційною.
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар