Огляд підручників за новою програмою "Українська мова", 7 клас, видавництво "Грамота", Київ

Підручник «Українська мова» для учнів 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (автори Єрмоленко С. Я., Сичова В. Т., Жук М. Г.) складений відповідно до вимог Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти,  а також — до змісту базової навчальної програми галузі «Українська мова». Зміст підручника спрямований на актуалізацію мотивації вивчення української мови як засобу спілкування, пізнання, скарбниці духовності народу.Провідними концептуальними положеннями підручника є:
Доступне, пристосоване до загального сприймання учнями відповідного віку  формулювання навчального матеріалу, уникнення «занауковлених», штучно ускладнених пояснень, які не пов’язані з практичними потребами засвоєння мови.

Орієнтованість на різноманітний текстовий матеріал; текстоцентричний підхід забезпечує дотримання методичних рекомендацій — вивчати не окремі мовні форми, а їх застосування в конкретних висловлюваннях. Оптимальне поєднання текстоцентричного підходу до вправ із виробленням навичок автоматичного використання орфограм і пунктограм.

Дидактично обґрунтований зв’язок між словесною та візуальною інформацією; усі малюнки в підручнику дидактично виправдані — сприяють повнішому засвоєнню відповідного матеріалу; для кращого запам’ятовування матеріалу використовуються різноманітні схеми й таблиці. Використання цікавих рубрик як основи творення сучасного підручникового тексту («Добірні зерна мови», «І пензлем, і словом», «Мудре слово») та ін. Рубрика «І пензлем, і словом» відкриває широкий простір для розвитку художньої уяви учнів, для написання творів; рубрики «Добірні зерна мови» та «Мудре слово» не лише збагатять словник школярів,  ознайомлять їх з усталеними народнорозмовними висловами та афоризмами літературного походження, а й призвичаять вести діалоги та навчать правил спілкування; у рубриці «Усміхнімось» відповідно до психологічної та соціокультурної тематики дібрано не лише «серйозні» вправи, а й вправи-усмішки, жартівливі тексти, які урізноманітнюють мову підручника, роблять її легкою для сприймання, цікавою й повчальною.

Вивчення не окремих мовних форм, а їх застосування в конкретних висловлюваннях.
Соціокультурна лінія в підручнику для 7 класу: «Я — особистість». Дібрані цікаві, тематично різноманітні тексти з погляду підліткової психології.Ретельна й коректна реалізація міжпредметних зв’язків (українська література, образотворче мистецтво, народознавство, історія тощо). вправи в підручнику дібрано відповідно до завдань репродуктивного, пошукового, проблемного, практичного засвоєння знань; усі завдання є неоднакової складності, тобто вони — різнорівневі й сприятимуть становленню та розвиткові таких важливих якостей особистості, як рефлективність, спонтанність, критичність мислення, уміння працювати з інформацією, активно  спілкуватися.
Диференційований підхід до різного рівня розвитку учнів забезпечено як кількістю вправ і завдань неоднакової складності, так і можливістю вибирати вправи з різних рубрик.
Матеріал підручника насичений творчими та ігровими завданнями. Є чимало ребусів, кросвордів, які дають змогу в цікавій формі здійснити перевірку рівня засвоєння знань. Крім того, учні збагачують свій словниковий запас, розвивають спостережливість, уважність, вчаться узагальнювати.Завершення кожної теми узагальнювальним матеріалом та завданнями для самоперевірки, що систематизує набуті знання.Останньою темою підручника є «Зв’язна мова (мовлення)»; подані в ньому тексти готують учнів до сприймання чужої мови на слух (аудіювання), а також до різновидів читання.Звертаємо увагу на обов’язковий атрибут сучасних підручників з української мови —  різноманітні короткі словники (орфографічний, тлумачний, синонімів, антонімів, фразеологізмів та ін.). Словникова інформація потрібна школярам для виконання конкретних завдань, проте словники також можуть бути використані як  самостійний об’єкт  пізнання, джерело важливої інформації.

Концептуальне положення в змісті пропонованого підручника — розвивати практичну діяльність учнів на прикладі  особистісного  підходу до сформульованих для колективного обговорення тем. Активно використовують автори завдання із  заохочувальними  формулюваннями на зразок «Як ви вважаєте...», «Поміркуйте, чому...», що сприяють виробленню навичок аналітичного мислення учнів.

Зміст і навчально-методичний апарат підручника з української мови (авт. Єрмоленко С. Я., Сичова В. Т., Жук М. Г. )  побудовано на основі поєднання різних педагогічних технологій, спрямованих на змістову, процесуальну, мотиваційну та організаційну сторони навчального процесу, а саме:

інтерактивні технології навчання;
технологія створення усних і писемних текстів у різних стилях;
технологія автоматичного засвоєння орфограм;
технологія освоєння словників;
технологія диференційованого (різнорівневого) навчання;
технологія поступового ускладнення засадничих тем з української мови  в наступних класах.
Дотримання принципів науковості, доступності, систематичності й послідовності, наочності, використання ідей особистісно орієнтованого навчання, створення умов для самореалізації кожного учня, розвитку його творчої самостійності передбачено системою вправ і завдань, міжпредметними зв’язками, запропонованим текстовим та  ілюстративним матеріалом, які виконують інформаційно-пізнавальну  та емоційно-естетичну функцію.

(автори Єрмоленко С. Я., Сичова В. Т., Жук М. Г.)

Електронна версія, завантажити


Українська мова.
Підручник (7 клас)
(О. М. Горошкіна, Л. О. Попова)

Підручник містить навчальний матеріал, який відповідає вимогам Державного стандарту та чинній програмі з української мови. Це відомості про словосполучення й речення, звукову й графічну будову слова, інформація про лексикологію, словники, а також зв’язну мову. Різноманітність рубрик і відповідних вправ орієнтують учнів на вироблення навичок логічного мислення й відчуття стилю.

Електронна версія, завантажити


Немає коментарів:

Дописати коментар