9 листопада 2015 року об 11.00 пишемо XV Всеукраїнський радіодиктант національної єдності!

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності  – це унікальна подія, яка відбувається на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Національна радіокомпанія України започаткувала акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Як правило, текст – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису – складається з близько 150 слів. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Далі – за бажанням – можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймаються лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. В другому випадку  роботу слід відсканувати або сфотографувати.

1. ЯК ДАВНО ІСНУЄ РАДІОДИКТАНТ?
‪Радіодиктант‬ буде XV, в Україні його пишуть щороку, починаючи з 2000; зараз він звучить у День української писемності і мови, який відначається 09 листопада; перші кілька диктантів звучали у травні, до Дня перепоховання Тараса Шевченка. Але диктант - це не сум і не скорбота. Тому дату змінили. Відтоді це стало просто мовним святом (без активної прив'язки до імен світочів української культури): святом стильним, сучасним, демократичним. 

2.ІДЕЮ ЗВІДКИ ВЗЯЛИ?
Ідея виникла після поїздки делегації Українського радіо до Польщі, де тоді якраз відбувалася така акція (це був 1997-98 рік десь, точно не скажу); але насправді такі диктанти існують в різних країнах... це як Різдво або Новий рік: ідея свята ніби спільна для всіх, але кожен святкує відповідно до своїх традицій. Тому правильно буде говорити про існування міжнародної ідеї, яку кожна країна реалізує по-своєму. 

З. УЧАСТЬ У РАДІОДИКТАНТІ ОБОВ'ЯЗКОВА?
Участь у флешмобі обов'язкова??? Лише коли ви хочете підтримати флешмоб. Це індивідуальне рішення кожного.

4. ЩОБ ПИСАТИ ДИКТАНТ, ТРЕБА ЦЕНТРАЛІЗОВАНО ЗБИРАТИСЯ?
Ну, якщо Ви хочете погратися "в школу" і згадати "як це було надцять років тому", то так. Насправді для цього не обов'язково десь збиратися: писати можна будь-де і в будь-якому товаристві. Хтось пише вдома на кухні, хтось в офісі потайки від директора, а хто і в студентський аудиторії разом із трьомастами іншими учасниками. Хто як собі придумує.

5. РАДІОДИКТАНТ - ЦЕ ІСПИТ НА ЗНАННЯ МОВИ?
Так, і неграмотних карають різками у прес-центрі Українського радіо. 
НІ, НІ І ЩЕ РАЗ НІ. Радіодиктант не ставить за мету перевірити грамотність, він позбавлений офіціозу і не закликає з високих трибун вивчати мову. Це просто стильна, прикольна ідея, яка єднає людей. Дуже демократична. Але диктанти перевіряються. І переможці отримують призи. 

6. ЩО МОТИВУЄ ЛЮДЕЙ ПИСАТИ РАДІОДИКТАНТ?
Приблизно ж те, що мотивує людей збиратися разом і співати хором пісень.
А ще грати в гаражі рок (після роботи в офісі), ходити на риболовлю, подорожувати. 
Разом прибирати у дворі, садити дерева, волонтерити. Або робити якусь спільну цікаву справу.Отож, ми просто робимо разом спільну справу. 

7. ЩО РОБИТИ З НАПИСАНИМ ДИКТАНТОМ?
Якщо ви надішлете свій диктант на адресу Хрещатик, 26, Київ -1, 01001або фото чи скан на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua, його перевірять. Але оцінки ставити не будуть. Після написання (за 2 дні після акції) текст диктанту викладається на сайті, тому кожен зможе перевірити себе сам.

Можна просто залишити диктант собі на згадку. Але якщо надішлете, буде на один диктант більше в статистиці тих, хто писав ювілейний, XV Радіодиктант національної єдності....

8. ЯК НАПИСАТИ ДИКТАНТ,ЯКЩО НЕМАЄ "БАБУСИНОГО" РАДІО?
Дуже просто! Зайдіть за посиланням, завантажте на свій компютер файл Першого каналу у форматі мр3 і слухайте при запущеному інтернеті, а 9 листопада ще й пишіть диктант))



Немає коментарів:

Дописати коментар